ARTYKUŁ SPONSOROWANY,Zdrowie, Medycyna

Żywność i dieta bezglutenowa: co jeść, kiedy i dlaczego

Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności i dietach bezglutenowych. Diety bezglutenowe są ważne dla osób żyjących z celiakią lub wrażliwością na gluten, która została zdiagnozowana przez pracownika służby zdrowia. Jednak dla tych, którzy nie mają wrażliwości na gluten, spożywanie pokarmów zawierających gluten (szczególnie pełnych ziaren) może dostarczyć wielu ważnych składników odżywczych i włókien. Zdrowa, zrównoważona dieta jest możliwa z lub bez pokarmów zawierających gluten. jedzenie bezglutenowe – gdzie je kupić?

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto i czasami owies, jeśli są one przetwarzane w tej samej fabryce co inne zboża zawierające gluten. Ziarna te są zwykle obecne w takich pokarmach jak:

  1. Chleb

  2. Makaron

  3. Płatki śniadaniowe
  4. Herbatniki, ciasta i ciastka

  5. Kiełbaski
  6. Niektóre sosy (w tym sos sojowy), zupy i dania gotowe

Co to jest celiakia? Celiakia, która dotyka około 1 na 100 osób w całej Europie, to ciężka wrażliwość na gluten, w wyniku której układ odpornościowy atakuje tkanki organizmu po jego spożyciu. Ta reakcja może uszkodzić wyściółkę jelita, co oznacza, że organizm nie może skutecznie wchłonąć innych składników odżywczych.

Może to prowadzić do niedoborów składników odżywczych i może potencjalnie wpływać na wzrost i rozwój dzieci, jeśli nie jest leczony. Wiele osób doświadcza również nieprzyjemnych objawów jelitowych, u innych pojawia się zmęczenie, mimowolna utrata wagi i swędzące wysypki.

Czasami nawet niewielki ślad glutenu może prowadzić do takich objawów. Dlatego celiacy często muszą używać osobnych smarowideł na bazie masła lub oleju, jeśli dzielą się z innymi osobami, które smarują je chlebem zawierającym gluten. Dlatego szukanie porady u pracownika służby zdrowia i przestrzeganie diety bezglutenowej jest naprawdę ważne dla osób żyjących z celiakią.

Jaka jest różnica między alergią, nietolerancją a celiakią?

Alergie – Alergia wiąże się z reakcją immunologiczną, a jej objawy mogą pojawić się poza układem pokarmowym – powiedziawszy to, alergia nie ma tendencji do uszkadzania wyściółki jelita, jak w przypadku celiakii. Dzieje się tak dlatego, że celiakia, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, ma charakter autoimmunologiczny. Alergia na pszenicę często mylnie nazywana jest alergią na gluten, jednak alergia na pszenicę może wiązać się również z reakcją na inne składniki pszenicy, a nie tylko na gluten. Oznacza to, że niektóre produkty bezglutenowe nadal mogą być potencjalnie szkodliwe dla osób z alergią na pszenicę.

Nietolerancje – Nietolerancja może powodować objawy trawienne podobne do tych w celiakii, w tym ból brzucha, wzdęcia, biegunkę i zaparcia, ale nietolerancja nie wiąże się z reakcją immunologiczną i nie powoduje uszkodzenia wyściółki jelita.

Celiakia – Celiakia to inaczej alergia lub nietolerancja. Można ją zdiagnozować za pomocą określonych testów medycznych. Nietolerancja glutenu jest jednak mniej łatwa do zdiagnozowania, ponieważ nie ma precyzyjnych testów diagnostycznych. Wykluczenie pewnych pokarmów pod nadzorem pracownika służby zdrowia na okres próbny może być pomocne w zrozumieniu nietolerancji.

Warto też mieć świadomość komercyjnych testów na alergie i nietolerancje sprzedawanych przez osoby niezwiązane ze służbą zdrowia, gdyż nie są one potwierdzone naukowo i mogą dawać mylące wyniki.

Jak rozpoznać, czy coś jest bezglutenowe?

Wszystkie pakowane środki spożywcze muszą posiadać etykietę żywności, która wymienia wszystkie składniki celowo użyte w kolejności ilościowej. Ponieważ składniki zawierające gluten są klasyfikowane jako alergeny, powinny być w jakiś sposób wyróżnione na liście składników, np. dużymi literami lub pogrubione. Oznacza to, że lista składników produktu wskaże konkretne użyte zboże zawierające gluten, ale niekoniecznie wspomni, że zawiera ono gluten, więc uważaj na zboża takie jak:

  1. Pszenica

  2. Jęczmień
  3. Żyto

  4. Owies

  5. Orkisz

Jeśli produkt jest sprzedawany jako bezglutenowy, to znaczy, że został przetestowany pod tym kątem i będzie miał etykietę z informacją, że jest bezglutenowy. Niektóre produkty będą naturalnie bezglutenowe, np. ryż, ziemniaki czy kukurydza. Mogą jednak nie być oznaczone jako takie, więc zawsze najlepiej jest sprawdzić listę składników lub sekcję porad dla alergików na opakowaniu, na wypadek gdyby produkt zawierał śladowe ilości glutenu lub innych składników zawierających gluten.

Jak produkowane są zamienniki „Gluten-Free”?

Do produkcji bezglutenowych produktów używane są bezglutenowe składniki, takie jak mąka ryżowa lub gramowa (z ciecierzycy) zamiast mąki pszennej. Nasze produkty oznaczone jako bezglutenowe przechodzą rygorystyczne testy, aby zapewnić, że spełniają definicję i progi określone przez Komisję Europejską dla produktów bezglutenowych i dlatego mogą być oznaczone jako takie.

Nasze gamy warzyw i ryb naturalnych są naturalnie bezglutenowe, co czyni je również doskonałymi opcjami przy stosowaniu diety bezglutenowej. Ponieważ jednak nie badamy zawartości glutenu w tych produktach, nie możemy ich oznaczyć jako bezglutenowe.

Czy powinnam unikać glutenu, jeśli nie mam nietolerancji, alergii lub celiakii?

Dla osób, które nie są wrażliwe na gluten, nie ma absolutnie nic złego w jedzeniu glutenu, ponieważ diety z glutenem i bez niego mogą być zdrowe. Pokarmy zawierające gluten to często pełne ziarna, które są świetnym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B, które mogą pomóc organizmowi odblokować energię z pożywienia. Całe ziarna pomagają również dostarczyć błonnik, który jest szczególnie ważny dla zdrowia układu pokarmowego, pomagając pęcznieć stolcom. Jako takie, zmniejszenie spożycia całych ziaren prawdopodobnie zmniejszyłoby nasze spożycie błonnika, który jest czymś, w czym Europejczycy są ogólnie niedoborowi.

Chociaż wiele osób uważa, że żywność bezglutenowa jest zdrowsza, niektóre alternatywy bezglutenowe mogą być w rzeczywistości wyższe w tłuszczu, cukrze i soli – składniki odżywcze, które zaleca się ograniczyć. Zawsze warto przeczytać etykietę, aby sprawdzić.

Ogólnie rzecz biorąc, diety bezglutenowe są ważne dla tych, którzy mają celiakię lub wrażliwość na gluten, który został zdiagnozowany przez pracownika służby zdrowia. Jednak dla tych, którzy nie są wrażliwi na gluten, jedzenie całych ziaren i żywności zawierającej gluten może być zdrową częścią zrównoważonej diety, pomagając zwiększyć spożycie błonnika.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. +Reklama+
    Daj się ponieść smakom natury dzięki sklepowi z świeżo tłoczonymi sokami owocowymi. Znajdziesz tu szeroki wybór smaków, które pobudzą Twoje kubki smakowe i dostarczą cennych składników odżywczych. Wybierz zdrową alternatywę dla napojów przetworzonych. Sprawdź mus malinowy – jak smakuje i ile kosztuje.

Dodaj komentarz